Contract de vanzare-cumparare

Ionica
Mesaje: 1
Membru din: Mar Feb 18, 2020 10:38 am

Contract de vanzare-cumparare

Mesaj de Ionica » Mie Feb 19, 2020 7:24 am

Buna ziua!
Urmeaza sa achizitionez un apartament, in valoare de 50.000 Euro. Precizez ca doresc sa achit vanzatorului, un avans de circa 25.000 Euro, iar pentru diferenta sa obtin un credit bancar. In aceste conditii, pot sa imi securizez avansul in conditiile in care vanzatorul se razgandeste fara a mai fi nevoie sa ajung in instanta?

TeodoraB
Mesaje: 2
Membru din: Joi Feb 13, 2020 3:21 pm

Re: Contract de vanzare-cumparare

Mesaj de TeodoraB » Mie Feb 19, 2020 5:48 pm

In primul rand, trebuie sa negociati cu vanzatorul cuantumul avansului. Va recomand ca acesta se reprezinte maxim 10% din valoarea imobilului - apartament, in concret cca 5.000 euro. In acest sens, dispozitiile art.1.544 din Codul civil prevad ca:
,, (1) Dacă, la momentul încheierii contractului, o parte dă celeilalte, cu titlu de arvună (avans), o sumă de bani sau alte bunuri fungibile, în caz de executare arvuna trebuie imputată asupra prestaţiei datorate sau, după caz, restituită.
(2) Dacă partea care a dat arvuna nu execută obligaţia fără justificare, cealaltă parte poate declara rezoluţiunea (desfacerea) contractului, reţinând arvuna. Atunci când neexecutarea provine de la partea care a primit arvuna, cealaltă parte poate declara rezoluţiunea contractului şi poate cere dublul acesteia.
(3) Creditorul obligaţiei neexecutate poate însă opta pentru executare sau pentru rezoluţiunea contractului şi repararea prejudiciului potrivit dreptului comun.".

In al doilea rand, in ceea ce priveste diferenta de 20.000 euro pe care intentionati sa o achitati vanzatorului ca avans, apreciez ca cea mai sigura metoda de a securiza suma mentionata si fara a se mai ajunge in instanta, in situatia in care vanzatorul se razgandeste este folosirea contului escrow. Practic contul escrow este un cont bancar pe care il puteti utiliza in tranzactiile comerciale cu partenerii dvs. Contul are ca scop depozitarea, pastrarea sau blocarea unor sume de bani pana la incheierea contractului de vanzare.
Astfel, prin folosirea contului escrow, suma de 20.000 euro va fi securizata/ indisponibilizata, pana la obtinerea creditului bancar, sau orice alt termen pe care il conveniti cu vanzatorul.
In situatia in care NU veti obtine creditul bancar pentru achizitionarea imobilului, in orice moment puteti sa recuperati cei 20.000 euro, fara a mai nevoie o actiune in instanta.

In al treilea rand, sa aveti in vedere ca trebuie, in mod obligatoriu, incheiata o promisiune de vanzare-cumparare, la notar, care sa cuprinda, clauzele mentionate anterior, precum si alte clauze negociate de catre parti.

Scrie răspuns