Zile libere conform Legii nr.19/2020

Nicolae
Mesaje: 10
Membru din: Joi Feb 13, 2020 3:21 pm

Zile libere conform Legii nr.19/2020

Mesaj de Nicolae » Sâm Mar 21, 2020 2:23 pm

Buna ziua,
Aa vrea sa solicit zile libere conform Legii nr.19/2020 pentru a sta acasa cu copilul insa angajatorul insista ca nu mi le aproba pana nu imi epuizez zilele de concediu de odihna. Este legal sa faca asa ceva?

Sorin
Mesaje: 3
Membru din: Vin Feb 14, 2020 10:06 am

Re: Zile libere conform Legii nr.19/2020

Mesaj de Sorin » Sâm Mar 21, 2020 3:26 pm

Nu va poate obliga sa luati intai zilele de concediu de odihna. Este un abuz.


Conform art.2 din Legea nr.19/2020, zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul pe toată perioada în care autoritățile competente decid închiderea unităților de învățământ. Cererea va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte ( conform modelului din Hotărârea nr. 217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ), din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi și nici nu se află în concediul pentru creșterea copiilor/este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere/ se află în concediu de odihnă sau concediu fără plată, precum și de o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor.

Singura situatie in care este nevoie de acordul efectiv al angajatorului pentru aceste zile libere este cea de la art. 2 alin. 4 din Legea nr.19/2020 si anume „ Acordarea zilelor libere pentru angajații din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, comerț alimentar, producție și distribuție medicamente și echipamente sanitare, distribuție carburanți, personalul din cadrul unităților farmaceutice se realizează doar cu acordul angajatorului.” Însă, chiar si in acest caz nu este prevazut ca angajatorul poate obliga angajatul sa isi ia mai intai zilele din concediul de odihna , ci faptul că angajatorul acordă zilele libere doar după epuizarea opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității, respectiv prin programe individualizate de lucru, munca în schimburi, munca la domiciliu și telemunca.

Nicolae
Mesaje: 10
Membru din: Joi Feb 13, 2020 3:21 pm

Re: Zile libere conform Legii nr.19/2020

Mesaj de Nicolae » Sâm Mar 21, 2020 6:30 pm

Multumesc pentru raspuns

Scrie răspuns