Dezbatere mostenire in instanta

cristinadinu13
Mesaje: 1
Membru din: Lun Dec 26, 2022 9:50 pm

Dezbatere mostenire in instanta

Mesaj de cristinadinu13 » Lun Dec 26, 2022 9:58 pm

Buna seara, am fost chemata in tribunal de catre sora mea pentru decaderea dreptului de mostenitor, pe motiv ca nu mi-am exercitat dreptul succesoral in termen de 1 an de la data decesului tatalui. Cum arata un model de intampinare si ce motive pot sa invoc pentru acceptare racita, avand in vedere ca am fost la notar in acel termen, doar ca nu ne-am inteles? Sau ce alte motive pot invoca? Multumesc

Irina
Mesaje: 10
Membru din: Joi Dec 15, 2022 9:07 am

Re: Dezbatere mostenire in instanta

Mesaj de Irina » Mar Dec 27, 2022 10:53 am

Buna ziua,
Model de intampinare gasiti aici: https://singur-in-instanta.ro/model-int ... n-judecata
In ceea ce priveste acceptarea tacita a mostenirii:

ART. 1108 din Codul civil
Felurile acceptării
(1) Acceptarea poate fi expresă sau tacită.
(2) Acceptarea este expresă când succesibilul îşi însuşeşte explicit titlul sau calitatea de moştenitor printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată.
(3) Acceptarea este tacită când succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea să îl facă decât în calitate de moştenitor.

ART. 1109 din Codul civil
Înregistrarea actelor de acceptare
În situaţia în care acceptarea este făcută printr-un înscris autentic, declaraţia de acceptare se va înscrie în registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii.

ART. 1110 din Codul civil
Actele cu valoare de acceptare tacită
(1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:
a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii;
b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi;
c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comoştenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi.
(2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire.
(3) Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor.
(4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii.

Scrie răspuns