Având în vedere Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici nr. 222 din 3 septembrie 2010 pentru aprobarea proiectului Normelor privind tarifele de onorarii ale notarilor publici, modificată şi completată prin hotărârile Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici nr. 261 din 13 octombrie 2010 şi nr. 317 din 29 noiembrie 2010,
având în vedere Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici nr. 325 din 17 decembrie 2010, prin care se propune ministrului justiţiei reglementarea onorariului privind procedura divorţului pe cale notarială,
în conformitate cu dispoziţiile art. 28 alin. 2 lit. c) din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu dispoziţiile art. 28 alin. (3) din Regulamentul de punere în aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 710/C/1995, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul justiţiei emite următorul ordin:
ART. 1
Se aprobă Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 2
În fiecare birou notarial, Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici aprobate prin prezentul ordin vor fi ţinute la loc vizibil şi accesibil publicului, spre a putea fi consultate de către persoanele interesate.
ART. 3
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului justiţiei nr. 943/C/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 263 din 19 aprilie 2007, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 4
Uniunea Naţională a Notarilor Publici şi Serviciul profesii juridice conexe vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ANEXĂ
NORME
privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Ministrul justiţiei stabileşte onorariile pentru serviciile prestate de notarii publici, la propunerea Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.
(2) Onorariile notariale se stabilesc cu respectarea dispoziţiilor art. 57 alin. (1) lit. d) din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, republicată, denumită în continuare lege.
ART. 2
(1) Pentru serviciile prestate, notarii publici au dreptul la:
a) onorarii stabilite în sume determinate;
b) onorarii graduale - pe tranşe şi în cote procentuale - în raport cu valoarea determinată sau determinabilă a obiectului actului. Onorariul gradual şi procentual este datorat şi dacă actul este supus condiţiei sau termenului;
c) onorarii stabilite liber între notarul public şi solicitant pentru actele şi procedurile notariale prevăzute la art. 8^1.
(2) La stabilirea onorariilor după criteriul valoric se vor respecta tranşele şi procentele menţionate în anexele nr. 2 şi 3.
ART. 3
(1) În cazul actelor complexe, care cuprind mai multe operaţiuni juridice, onorariul se stabileşte pentru fiecare operaţiune în parte.
(2) Dacă este necesar ca actul sau procedura notarială să cuprindă dispoziţii sau anexe referitoare la întregirea înţelesului înscrisului sau pentru explicarea acestuia, dispoziţiile alineatului precedent nu sunt aplicabile.
ART. 4
(1) Pentru prevenirea evaziunii fiscale, notarul public are obligaţia de a cere părţilor să declare valoarea convenită în mod real pentru bunurile ce fac obiectul actelor sau procedurilor notariale, punându-le în vedere consecinţele nedeclarării valorii reale a tranzacţiei. În cazul în care notarul public are îndoieli cu privire la sinceritatea valorii declarate de părţi, poate refuza întocmirea actului printr-o încheiere motivată.
(2) Abrogat
(3) Pentru autentificarea actelor care au ca obiect bunuri imobile, onorariul se calculează la valoarea declarată de părţi. În cazul în care valoarea declarată de părţi este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici în condiţiile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacţie, onorariul fiind calculat la valoarea minimă stabilită prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici.
(4) Valoarea drepturilor reale imobiliare cuprinse în masa succesorală se stabileşte după criteriile avute în vedere la calcularea valorii pentru autentificarea actelor care au ca obiect bunuri imobile, prevăzute la alin. (3).
ART. 5
Onorariile se stabilesc şi se încasează în lei.
ART. 6
Tarifele de onorarii conţin scutiri şi reduceri pentru actele întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială, prevăzute în anexa nr. 5.
ART. 7
(1) În onorariile stabilite, potrivit tarifului, sunt cuprinse activităţile şi serviciile efectiv prestate, astfel:
a) activitatea de consultaţie şi informare pentru culegerea datelor necesare de la părţi pentru a desluşi voinţa acestora;
b) tehnoredactarea actului;
c) multiplicarea actului;
d) procedura notarială îndeplinită: autentificare, legalizare de semnătură, dare de dată certă, certificare, legalizare etc.;
e) arhivarea şi păstrarea actului în arhiva notarului public;
f) alte servicii prestate părţilor care participă la încheierea actului notarial, cu respectarea dispoziţiilor art. 83 din lege.
(2) Se includ, din punctul de vedere al taxării, în activităţile şi serviciile prevăzute la alin. (1) lit. a) - f), după caz, servicii precum:
- obţinerea extrasului de carte funciară de informare sau, după caz, de autentificare;
- comunicarea actelor supuse publicităţii imobiliare la birourile de carte funciară de la locul situării imobilului;
- calcularea, încasarea şi virarea la bugetul de stat a impozitului pe tranzacţii;
- calcularea, încasarea şi virarea la bugetul de stat a tarifelor de publicitate imobiliară;
- comunicarea actelor către registrele electronice ţinute de Uniunea Naţională a Notarilor Publici şi interogarea bazei de date a acestor registre, când este cazul;
- deplasarea notarului public în afara sediului biroului notarial.
ART. 8
Nerespectarea de către notarii publici a dispoziţiilor prezentelor norme, cu privire la stabilirea şi încasarea onorariilor, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează conform art. 74 lit. o) din lege.
ART. 8^1
(1) Onorariile se stabilesc liber între notarul public şi solicitant pentru următoarele acte şi proceduri notariale:
1. procedura autentificării:
a) alegerea regimului matrimonial prin convenţie matrimonială;
b) actul de lichidare la schimbarea regimului matrimonial;
c) modificarea regimului matrimonial prin convenţie matrimonială;
d) mandatul de incapacitate;
e) actul de desemnare a tutorelui din timpul vieţii;
f) renunţarea la dreptul de proprietate şi la un dezmembrământ al dreptului de proprietate;
g) contractul de logodnă;
h) contractul de fiducie;
i) contractul de administrare;
î) constatarea amiabilă a unui act nul sau anulabil;
j) pactul de opţiune de vânzare;
k) pactul de opţiune de cumpărare;
l) contractul de vânzare având ca obiect o moştenire;
m) retractarea revocării testamentului;
n) încheierea de respingere;
o) contractul de comodat;
p) contractul de închiriere;
q) promisiunea de vânzare;
r) actele şi procedurile care au ca obiect bunuri mobile;
2. procedura succesorală:
a) certificat de executor testamentar;
b) lichidarea pasivului succesoral;
c) intervenţia creditorului în cadrul procedurii succesorale pentru valorificarea creanţei;
d) actul de lichidare între soţul supravieţuitor şi moştenitori;
e) proces-verbal de constatare a stării materiale a testamentului olograf;
f) proces-verbal de validare a testamentului olograf;
g) citarea succesibililor cu domiciliul în străinătate şi dovezile de comunicare a acesteia;
h) încheierea de respingere;
3. procedura divorţului:
a) acordul parental în procedura divorţului;
b) actul de lichidare între foştii soţi;
c) încheierea de respingere la cererea de divorţ;
4. darea de dată certă înscrisurilor;
5. consultaţii juridice în materie notarială, altele decât cele care sunt urmate de încheierea unui act la notarul public respectiv.
(2) La stabilirea onorariului pentru actele prevăzute la alin. (1) se au în vedere cheltuielile aferente activităţilor şi serviciilor efectiv prestate, prevăzute la art. 7.
Descarcă gratuit continuarea acestui ordin apăsând butonul „ Descarcă”.