Decizia Curții Constituţionale nr. 601/2018 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal
Publicată în: Monitorul Oficial nr. 1057 din 13 decembrie 2018
1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 129 alin. (2) lit. b) teza a doua din Codul penal, excepţie ridicată de Vasile Adrian Harpa în Dosarul nr. 550/279/2017 al Judecătoriei Piatra Neamţ - Secţia penală, care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.587 D/2017.
2. Dezbaterile iniţiale au avut loc în şedinţa publică din 17 iulie 2018, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Marinela Mincă, fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, când Curtea, în temeiul dispoziţiilor art. 57 şi art. 58 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a dispus amânarea pronunţării pentru data de 27 septembrie 2018, dată la care a pronunţat prezenta decizie.
CURTEA,
având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:
3. Prin Încheierea din 25 aprilie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 550/279/2017, Judecătoria Piatra Neamţ - Secţia penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 129 alin. (2) lit. b) teza a doua din Codul penal, excepţia ridicată de Vasile Adrian Harpa într-o cauză ce are ca obiect stabilirea vinovăţiei acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie.
4. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, se susţine că ambele sancţiuni la care face referire textul criticat sunt privative de libertate, iar, din formularea dispoziţiilor art. 129 alin. (2) lit. b) teza a doua din Codul penal, rezultă că sporul de cel puţin o pătrime din durata măsurii educative ori din restul rămas neexecutat din aceasta la data săvârşirii infracţiunii comise după majorat este obligatoriu. Se arată că, dacă în privinţa inculpatului major regimul juridic specific concursului de infracţiuni implică, conform art. 39 din Codul penal, aplicarea pedepsei celei mai grele, la care se adaugă un spor obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, în cazul inculpatului minor este aplicată o pedeapsă care poate ajunge până la cumulul aritmetic dintre pedeapsă şi măsura educativă privativă de libertate. Prin urmare, se susţine că acest din urmă regim sancţionator este mai greu şi discriminează inculpaţii minori în raport cu cei majori, încălcându-le, totodată, inculpaţilor minori dreptul la libertate individuală. Se arată că, pentru motivele anterior menţionate, prevederile art. 129 alin. (2) lit. b) teza a doua din Codul penal constituie o restrângere disproporţionată a dreptului fundamental prevăzut la art. 23 din Constituţie, în raport cu scopul reglementării, de natură a încălca dispoziţiile art. 53 din Legea fundamentală. Mai mult, se observă faptul că textul criticat nu impune judecătorului să aplice sancţiunea cu durata cea mai mare, întrucât dispoziţiile art. 129 alin. (2) lit. b) teza a doua din Codul penal sunt aplicabile şi în situaţia în care pedeapsa penală are un cuantum mai redus decât măsura educativă privativă de libertate, aspect de natură a lipsi de previzibilitate dispoziţiile legale criticate. Pentru acest din urmă motiv, se susţine că prevederile art. 129 alin. (2) lit. b) teza a doua din Codul penal încalcă şi principiul securităţii juridice a destinatarilor legii.
...........................................
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:
Admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal, excepţie ridicată de Vasile Adrian Harpa în Dosarul nr. 550/279/2017 al Judecătoriei Piatra-Neamţ - Secţia penală şi constată că sintagma "cel puţin" din cuprinsul acestora este neconstituţională.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Judecătoriei Piatra-Neamţ - Secţia penală şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din data de 27 septembrie 2018.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. VALER DORNEANU
Magistrat-asistent,
Cristina Teodora Pop
Descarcă gratuit continuarea acestei decizii apăsând butonul „ Descarcă”.