01.05.2024
Judecătoria ...ꜜ⁾ (numele instanței - vezi aici harta instanțelor)
ꜜ⁾ Potrivit dispozițiilor art.94 pct.1 lit.a din Codul de procedură civilă, judecătoriile judecă, în primă instanţă, următoarele cereri al căror obiect este evaluabil sau, după caz, neevaluabil în bani: „ a) cererile date de Codul civil în competenţa instanţei de tutelă şi de familie, în afară de cazurile în care prin lege se prevede în mod expres altfel”.
De asemenea, conform prevederilor art. 107 din Codul de procedură civilă:
1. Cererea de chemare în judecată se introduce la instanţa în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel.
2. Instanţa rămâne competentă să judece procesul chiar dacă, ulterior sesizării, pârâtul îşi schimbă domiciliul sau sediul.
Domnule Preşedinte,
Subsemnatulꜜ⁾ (nume ..., prenume ...), cu domiciliul în ..., având codul numeric personal ..., personal/reprezentat prin reprezentant legalꜜꜜ⁾ (nume ..., prenume ...)
ꜜ⁾ Poate avea calitatea de reclamant unul dintre soți, cu precizarea ca durata căsniciei trebuie să fie de minim un an.
ꜜꜜ⁾ Conform art. 151 din Codul de procedură civilă :
(1) Când cererea este făcută prin mandatar, se va alătura procura în original sau în copie legalizată.
(2) Avocatul şi consilierul juridic vor depune împuternicirea lor, potrivit legii.
(3) Reprezentantul legal va alătura o copie legalizată de pe înscrisul doveditor al calităţii sale.
(4) Reprezentanţii persoanelor juridice de drept privat vor depune, în copie, un extras din registrul public în care este menţionată împuternicirea lor.
(5) Organul de conducere sau, după caz, reprezentantul desemnat al unei asociaţii, societăţi ori alte entităţi fără personalitate juridică, înfiinţată potrivit legii, va anexa, în copie legalizată, extrasul din actul care atestă dreptul său de reprezentare în justiţie.
în contradictoriu cu pârâtul (nume ....., prenume .....), cu domiciliul în ....., având codul numeric personal ....., formulez prezenta
CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ
prin care solicit instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună:
1. modificarea regimului matrimonial al comunităţii legaleꜜ⁾ / convenţionale de bunuri, existent între mine şi pârât, urmând a se pronunţa separaţia de bunuri şi lichidarea comunităţii prin partaj, ca urmare a încheierii de către pârât a unor acte care pun în pericol interesele patrimoniale ale familiei.
ꜜ⁾ Regimul comunităţii legale de bunuri este aplicabil în cazul căsătoriilor încheiate atât anterior, cât şi după intrarea în vigoare a Codului civil, la data de 1.10.2011, dacă soţii nu au încheiat o convenţie matrimonială prin care să aleagă un alt regim matrimonial. O astfel de convenţie este valabilă numai dacă a fost încheiată ulterior datei menţionate, fostul Cod al familiei sancţionând cu nulitatea absolută orice convenţie prin care se aducea atingere regimului comunităţii legale.
Regimul comunităţii convenţionale de bunuri poate fi instituit prin încheierea de către soţi a unei convenţii matrimoniale, în limitele prevăzute de art. 367 C. civ., care prevede că, în cazul în care se adoptă comunitatea convenţională, convenţia matrimonială se poate referi la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte:
- includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor prevăzute la art. 340 lit. b) şi c);
- restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz, născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepţia obligaţiilor prevăzute la art. 351 lit. c);
- obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;
- includerea clauzei de preciput (convenția prin care se stabilește ca soțul supraviețuitor să preia fără plată, înainte de partajul moștenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, deținute în devălmășie sau în coproprietate). Clauza de preciput poate fi stipulată în beneficiul fiecăruia dintre soți sau numai în favoarea unuia dintre ei.; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;
- modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.
În consecinţă, solicit:
1. să se constate că în timpul căsătoriei încheiate cu pârâtul la data de ..... şi desfăcută la data de ....., prin sentinţa civilă nr. ...., căsătorie în care s-a aplicat regimul matrimonial al comunităţii legale/ (după caz) convenţionale (conform convenţiei matrimoniale nr. ....), am dobândit următoarele bunuri comune ....., în valoareꜜ⁾ de ...., respectivele bunuri aflându-se în prezent la ....., în detenţia sau administrarea numitului.....;
2. (dacă este cazul) să se constate că în timpul căsătoriei am contractat următoarele datorii comuneꜜ⁾ .....;
3. să se constate că la dobândirea bunurilor comune am avut cote de contribuţie egale/ (după caz) că subsemnatul am avut o cotă de contribuţie de .... % la dobândirea bunurilor comune sus/menţionateꜜ⁾;
ꜜ⁾ În principiu, cota de contribuţie a fiecărui soţ se stabileşte global, în raport cu întreaga masă a bunurilor comune, iar nu în raport cu fiecare bun în parte.
4. să se dispună partajul bunurilor comune, prin atribuirea către subsemnatul, în natură, a următoarelor bunuri ....., în valoare de ..... şi către pârât a următoarelor bunuri ....., în valoare de .....;
5. (dacă este cazul) să se dispună împărţirea datoriilor comune, prin obligarea subsemnatului la suportarea următoarelor datorii ..... şi a pârâtului la suportarea următoarelor datorii ..... /(după caz) să fie obligat pârâtul la plata unei cote de ..... din ratele lunare/ la plata unei sume globale de ....., corespunzătoare părţii care îi revineꜜ⁾.
6. să se compenseze valoarea inegală a celor două loturi prin obligarea părţii al cărei lot are o valoare mai mare la plata unei sulte compensatorii către celălalt soţ.
În fapt, arăt căꜜ⁾.....
ꜜ⁾ Precizați aspectele ce justifică cererea dumneavoastră, precum:
În drept, ne îmi cererea pe dispoziţiile art. 369 și următoarele din Codul civil raportat la art. 357-358 din Codul civil şi art. 980 şi următoarele din Codul de procedură civilă.
În dovedire, solicităm încuviinţarea probei cu înscrisuri/ probei testimoniale/ probei cu interogatoriul pârâtuluiꜜ⁾/ probei cu expertiză tehnică judiciară ꜜꜜ⁾....
ꜜ⁾ Puteți solicita încuviințarea oricăreia dintre aceste probe sau chiar încuviințarea tuturor celor patru variante.
În cadrul probei cu înscrisuri, depun următoarele înscrisuri ....., în copii certificate pentru conformitate cu originalul.ꜜ⁾
ꜜ⁾ Enumerați înscrisurile depuse (de exemplu: certificatul de căsătorie nr..., contracte de vânzare cumpare/ donație/ credit , chitanțe etc.)
Pe fiecare înscris pe care îl anexați prezentei cereri scrieți, în josul paginii sau unde se poate și este vizibil, pe fiecare pagină, mențiunea „Conform cu originalul” și semnați lângă această mențiune. Acesta este modul în care certificați pentru conformitate cu originalul înscrisurile pe care doriți să le depuneți o dată cu cererea.
În cadrul probei cu testimoniale, solicităm citarea în calitate de martori a numiţilor (nume ..., prenume ...) ....., cu domiciliul în ... (adresa completă a martorilor : localitate, str., nr., bloc, scară, etaj, nr. ap.), pentru dovedirea celor expuse mai sus. De exemplu, faptul că pârâtul a încheiat acte care pun în pericol interesele patrimoniale ale familiei, poziţia pârâtului faţă de cererea de separaţie de bunuri, recunoaşterea de către acesta a unei cote superioare de contribuţie a reclamantului la dobândirea bunurilor comune etc.
În cadrul probei cu interogatoriu, solicit citarea pârâtului, sub sancţiunea aplicării dispoziţiilor art. 358 Codul de procedură civilă (în cazul în care pârâtul refuză să răspundă la interogatoriu sau nu se înfăţişează, instanţa poate socoti aceste împrejurări ca o mărturisire deplină ori numai ca un început de dovadă în folosul aceluia care a propus interogatoriul), pentru dovedirea următoarelor aspecte...ꜜ⁾
ꜜ⁾ Menţionați faptele pe care doriți să le probați cu interogatoriul. De exemplu: pârâtul a încheiat acte care pun în pericol interesele patrimoniale ale familiei, poziţia pârâtului faţă de cererea de separaţie de bunuri, recunoaşterea de către acesta a unei cote superioare de contribuţie a reclamantului la dobândirea bunurilor comune etc.
Mai întâi solicitați prin cererea de chemare în judecată să vi se admită acest tip de probă și apoi, dacă completul de judecată (judecătorul) vă încuviinţează o asemenea probă, depuneți la termenul de judecată următor interogatoriul scris. Mai exact, la data stabilită pentru termenul de judecată, grefierul va striga dosarul în care dumneavoastră sunteți parte și vă veți ridicați în picioare pentru a vă confirma prezența în sală, iar completul de judecată (judecătorul) vă va cere să depuneți pe loc interogatoriul. Este recomandat să nu depuneți interogatoriul la dosar înainte de termenul de jucată pentru ca partea adversă să nu vadă întrebările și să aibă răspunsurile deja pregătite.
Astfel, dacă completul de judecată vă încuviinţează o asemenea probă trebuie să formulaţi în scris toate întrebările pe care doriţi să le puneţi, lăsând spaţiu pentru consemnarea răspunsurilor (de obicei se împarte coala A4 în două coloane, pe prima coloană fiind enumerate întrebările, iar pe cea de a doua se lasă spațiu pentru a se completa răspusurile de către judecător în funcție de spusele părții adverse). De exemplu: 1. Recunoașteți că ...? 2. Este adevărat că în data de...? etc.
În cadrul probei cu expertiză în specialitatea ....., solicităm încuviinţarea următoarelor obiective .....ꜜ⁾
ꜜ⁾ Alegeți specialitatea în conformitate cu clasificarea prevăzută în Ordinul Ministerului justiției nr.199/C/2010 pentru aprobarea Nomenclatorului specializărilor expertizei tehnice judiciare (de exemplu: evaluări proprietății imobiliare, evaluări bunuri mobile, contabilitate etc.).
Precizați obiectivele evaluării (de exemplu: stabilirea valorii reale și actuale a casei/apartamentului, terenului, mașinii etc., precum și stablirea loturilor ce i-ar reveni fiecăruia dintre soți, stabilirea faptului că unul dintre soți a avut o contribuție mai mare la veniturile familiei).
Anexez prezentei cereri de chemare dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum deꜜ⁾ ...
ꜜ⁾ Taxa de timbru se va calcula în conformitate cu dispoziţiile O.U.G. nr. 80/2013 (vezi aici), taxa de timbru pentru modificarea regimului matrimonial este în prezent de 20 de lei, potrivit art.15 lit.f, la care se adaugă taxa de timbru datorată pentru lichidarea regimului matrimonial de comunitate, calculată procentual la valoarea bunurilor comune, potrivit art. 5 din O.U.G. nr. 80/2013.
Conform art. 5 din O.U.G. nr. 80/2013
(1) Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse împărțelii - 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calității de coproprietar și stabilirea cotei-părți ce se cuvine fiecărui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creanțe pe care coproprietarii le au unii față de alții, născute din starea de proprietate comună - 3% din valoarea creanțelor a căror recunoaștere se solicită;
d) cererea de raport - 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;
e) cererea de reducțiune a liberalităților excesive - 3% din valoarea părții de rezervă supusă reîntregirii prin reducțiunea liberalităților;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiași acțiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile.
Solicit judecarea cauzei, în lipsăꜜ⁾ în conformitate cu art. 411 alin. (1) pct. 2 din Codul de procedură civilă
ꜜ⁾ Menţiunea este facultativă, însă este extrem de importantă, întrucat în lipsa acesteia și neprezentarea la termen, conduce la suspendarea cauzei. Se va indica numai dacă reclamantul nu doreşte să se prezinte la fiecare termen de judecată.
În conformitate cu art. 453 din Codul de procedură civilă solicit instanţei să oblige pârâtul/pârâţii la plata cheltuielilor de judecatăꜜ⁾ ocazionate de acest proces.
ꜜ⁾ Cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru, onorariile avocaţilor/ experţilor/ specialiştilor/ sumele cuvenite martorilor/cheltuielile de transport/cheltuielile de cazare şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.
În conformitate cu art. 453 din Codul de procedură civilă, solicit instanţei să oblige pârâtul la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest procesꜜ⁾ .
ꜜ⁾ Mențiunea este opțională. De exemplu, pot exista cheltuieli reprezentând onorariile avocaţilor/ experților/ sumele cuvenite martorilor pentru cheltuielile de transport, cazare sau masă etc.
Depun prezenta cerere de chemare în judecată, în două exemplare.ꜜ⁾
ꜜ⁾ Conform art.149 alin. 1 din Codul de procedură civilă „Când cererea urmează a fi comunicată, ea se va face în atâtea exemplare câte sunt necesare pentru comunicare, în afară de cazurile în care părţile au un reprezentant comun sau partea figurează în mai multe calităţi juridice, când se va face într-un singur exemplar. În toate cazurile este necesar şi un exemplar pentru instanţă.” ( de exemplu, dacă există un singur pârât, cererea va fi întocmită în 3 exemplare, unul pentru pârât, unul pentru instanță și unul îl păstrați dumneavoastră, pentru că pe acest din urmă exemplar vă va pune lucrătorul de la registratura instanței o ștampilă cu numărul de înregistrare al cererii).
Fiecare exemplar al cererii de chemare în judecată va fi însoțit de copiile certificate după înscrisurile la care ați făcut referire mai sus.
Dacă nu doriți să vă deplasați la sediul instanței pentru a depune cererea, aceasta din urmă poate fi transmisă:
Anexez prezentei cereri de chemare în judecată procura în original/ împuternicirea avocaţialăꜜ⁾.
ꜜ⁾Dacă cererea se face prin mandatar/ avocat se anexează în plus și procura în original/copie legalizată/împuternicirea avocaţială.
Data Semnăturaꜜ⁾
ꜜ⁾ Semnătura de pe cerere trebuie să fie olografă (scrisă de mână). Atenție: chiar dacă trimiteți cererea semnată prin email, instanța vă poate pune în vedere prin citație să depuneți cererea în original semnată olograf (dacă nu doriți să vă prezentați la registratura instanței pentru a o depune, o puteți trimite prin poștă și se va atașa la dosar în momentul primirii), iar în cazul în care nu vă conformați acestei solicitări, se va anula cererea pentru lipsa semnăturii.
Domnului Preşedinte al Judecătoriei .....
Descarcă gratuit acest model apăsând butonul „ Descarcă”.
Pentru mai multe detalii privind căsătoria, vezi aici.