01.05.2024
Judecătoriaꜜ⁾ ..... (numele instanței - vezi aici harta instanțelor)
ꜜ⁾Potrivit art. 94 pct. 1 lit. j) din Codul de procedură civilă, judecătoriile judecă cererile de împărţeală judiciară, indiferent de valoare.
Competenţa aparţine judecătoriei de la domiciliul pârâtului, cu excepţia cazului în care printre bunurile supuse partajului se regăseşte un imobil, caz în care este competentă numai judecătoria în raza teritorială a căreia se află imobilul. Dacă imobilul se află în raza teritorială a mai multor instanţe, iar domiciliul pârâtului se află în raza vreuneia dintre acestea, respectiva judecătorie este competentă; în caz contrar oricare dintre judecătoriile în circumscripţiile cărora se regăseşte imobilul/imobilele supuse partajului este competentă (vezi aici harta instanțelor).
Domnule Preşedinte,
Subsemnatul (nume, prenume) ......................., cu domiciliul în ........................., având codul numeric personal ........................., (dacă cererea se depune prin mandatar, reprezentant legal, se precizează în plus „ prin ...................... nume, prenume”) ꜜ⁾
ꜜ⁾Conform art. 151 din Codul de procedură civilă :
(1) Când cererea este făcută prin mandatar, se va alătura procura în original sau în copie legalizată.
(2) Avocatul şi consilierul juridic vor depune împuternicirea lor, potrivit legii.
(3) Reprezentantul legal va alătura o copie legalizată de pe înscrisul doveditor al calităţii sale.
(4) Reprezentanţii persoanelor juridice de drept privat vor depune, în copie, un extras din registrul public în care este menţionată împuternicirea lor.
(5) Organul de conducere sau, după caz, reprezentantul desemnat al unei asociaţii, societăţi ori alte entităţi fără personalitate juridică, înfiinţată potrivit legii, va anexa, în copie legalizată, extrasul din actul care atestă dreptul său de reprezentare în justiţie.
în contradictoriu cu pârâtulꜜ⁾ (nume și prenume)…., cu domiciliul în....., având codul numeric personalꜜꜜ⁾, în temeiul dispozițiilor art.1143 din Codul civil și art.980 și următoarele din Codul de procedură civilă, formulez
ꜜ⁾Are această calitate celălalt soț.
ꜜꜜ⁾ Codul numeric personal se va indica în măsura în care este cunoscut, în conformitate cu art. 194 C. pr. civ.
CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ
prin care solicit instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună următoarele:
1. să se constate că, am dobândit următoarele bunuri comune în coproprietate ....., în valoare de ....ꜜ⁾, respectivele bunuri aflându-se în prezent la ....., în administrarea …(nume și prenume).
ꜜ⁾ Se indică valoarea estimată a fiecărui bun în parte şi valoarea masei totale a bunurilor comune.
2. (dacă este cazul) să se constate că în timpul coproprietății, am contractat următoarele datorii comune.....(spre exemplu, în cazul creditelor bancare se va indica valoarea fiecărui contract de credit în parte, valoarea creditului, suma rămasă de achitat).
3. să se constate că la dobândirea bunurilor am avut cote de contribuţie egale/ (după caz) că subsemnatul am avut o cotă de contribuţie de ....% la dobândirea bunurilor comune sus-menționate.
4. să se dispună partajul bunurilor, prin atribuirea către subsemnatul, în natură, a următoarelor bunuri ....., în valoare de ..... şi către pârât a următoarelor bunuri ....., în valoare de .....;
5. (dacă este cazul) să se dispună împărţirea datoriilor comune, prin obligarea subsemnatului la suportarea următoarelor datorii ..... şi a pârâtului la suportarea următoarelor datorii ..... /(după caz) să fie obligat pârâtul la plata unei cote de ..... din ratele lunare/ la plata unei sume globale de ....., corespunzătoare părţii care îi revine (în cazul în care într-un contract de credit figurează ca debitori ambele parți, în urma partajului nu se poate aduce atingere, în principiu, prevederilor contractului, în relaţia cu banca ambii rămânând în continuare obligaţi la restituirea creditului. Preluarea întregii datorii numai de către una dintre părți și liberarea celuilalte de obligaţiile stabilite în raport cu unitatea bancară poate avea loc numai în ipoteza în care unitatea bancară este de acord cu aceasta/este chemată în judecată în calitate de pârât în procesul de partaj şi se dovedeşte că partea care urmează să preia creditul îndeplineşte singur toate condiţiile necesare. Chiar şi în această ultimă ipoteză, refuzul unităţii bancare de a accepta preluarea întregului credit de către una dintre părți trebuie să apară ca abuziv pentru a se justifica intervenţia instanţei, contractul de credit producând efecte depline între părţile contractante).
6. să se compenseze valoarea inegală a celor două loturi prin obligarea părţii al cărei lot are o valoare mai mare la plata unei sulte compensatorii către celălalt soţ.
În fapt, arătăm că.....ꜜ⁾
ꜜ⁾Se va prezenta situaţia de fapt, cu indicarea aspectelor esenţiale pentru soluţionarea cauzei.
Se vor detalia următoarele aspecte:
În drept, imi întemeiz cererea pe dispoziţiile art. 980 şi următoarele din Codul de procedură civilă
În dovedire, solicit încuviinţarea probei cu:
a. înscrisuri.
În cadrul probei cu înscrisuri, depun următoarele înscrisuriꜜ⁾ ....., în copii certificate pentru conformitate cu originalul, înꜜ⁾ ....exemplare.
ꜜ⁾ Se vor enumera înscrisurile depuse, respectiv se va preciza denumirea acestora, numarul și data la care au fost emise. Totodată, se va preciza ce anume doriți să probați, să demonstrați cu aceste înscrisuri.
Pe fiecare înscris pe care îl anexați prezentei cereri scrieți, în josul paginii sau unde se poate și este vizibil, pe fiecare pagină, mențiunea „Conform cu originalul” și semnați lângă această mențiune. Acesta este modul în care certificați pentru conformitate cu originalul înscrisurile pe care doriți să le depuneți o dată cu cererea.
b. probei testimoniale
În cadrul probei testimoniale, se indică în vederea audierii, în calitate de martori, pe numiţii .....(nume și prenume), cu domiciliul în ꜜ⁾....., pentru dovedirea următoarelor împrejurări de fapt ..... şi solicit citarea acestora.
ꜜ⁾ Se va menţiona adresa completă a martorilor (localitate, strada, număr, bloc, scara, etajul, blocul, sectorul/judeţul), iar în cazul în care nu cunoașteți adresa, puteți să solicitați instanței să v-o pună la dispoziție, sens in care va emite o adresa (cerere) la Evidența Persoanelor, pentru a comunica datele solicitate.
c. probei cu interogatoriul pârâtului
În cadrul probei cu interogatoriu, solicit citarea pârâtului, persoană fizică, cu menţiunea personal la interogatoriu, sub sancţiunea aplicării dispoziţiilor art. 358 din Codul de procedură civilă (în cazul în care pârâtul refuză să răspundă la interogatoriu sau nu se înfăţişează, instanţa poate socoti aceste împrejurări ca o mărturisire deplină ori numai ca un început de dovadă în folosul aceluia care a propus interogatoriul), pentru dovedirea faptelor personale vizând ꜜ⁾.....
ꜜ⁾ Menţionați faptele pe care doriți să le probați cu interogatoriul. De exemplu: că ați plătit o anumită sumă de bani din propriile economii pentru a achita un bun astfel că vi se cuvine o cotă de contribuție mai mare de 50% din valoarea acelui bun etc.
Mai întâi solicitați prin cererea de chemare în judecată să vi se admită acest tip de probă și apoi, dacă completul de judecată (judecătorul) vă încuviinţează o asemenea probă, depuneți la termenul de judecată următor interogatoriul scris. Mai exact, la data stabilită pentru termenul de judecată, grefierul va striga dosarul în care dumneavoastră sunteți parte și vă veți ridicați în picioare pentru a vă confirma prezența în sală, iar completul de judecată (judecătorul) vă va cere să depuneți pe loc interogatoriul. Este recomandat să nu depuneți interogatoriul la dosar înainte de termenul de jucată pentru ca partea adversă să nu vadă întrebările și să aibă răspunsurile deja pregătite.
Astfel, dacă completul de judecată vă încuviinţează o asemenea probă trebuie să formulaţi în scris toate întrebările pe care doriţi să le puneţi, lăsând spaţiu pentru consemnarea răspunsurilor (de obicei se împarte coala A4 în două coloane, pe prima coloană fiind enumerate întrebările, iar pe cea de a doua se lasă spațiu pentru a se completa răspusurile de către judecător în funcție de spusele părții adverse). De exemplu: 1. Recunoașteți că ...? 2.Este adevărat că în data de...? etc.
d. probei cu expertiză judiciară în specialitatea .....
În cadrul probei cu expertiză în specialitatea ...... ( ex: expertiza tehnică a actelor, expertize de identificare a bunurilor imobile supuse împărţelii şi de evaluare a acestora. De asemenea, prin expertiză se mai poate determina dacă un anumit imobil este comod partajabil în natură sau se impune atribuirea în întregime a acestuia, în natură, uneia dintre părţi.etc.), solicit încuviinţarea următoarelor obiectiveꜜ⁾ .....
ꜜ⁾ Se vor indica obiectivele urmărite, prin efectuarea raportului de expertiză. De exemplu, expertul sa stabileasca valoarea bunurilor mobile și imobile, faptul că modul de compartimentare a acesteia nu permite convieţuirea părţilor până la finalul procesului. etc.
Solicit judecarea cauzei, în lipsăꜜ⁾ în conformitate cu art. 411 alin. (1) pct. 2 din Codul de procedură civilă.
ꜜ⁾ Menţiunea este facultativă, însă este extrem de importantă, întrucat în lipsa acesteia și neprezentarea la termen, conduce la suspendarea cauzei. Se va indica numai dacă reclamantul nu doreşte să se prezinte la fiecare termen de judecată.
În conformitate cu art. 453 din Codul de procedură civilă, solicit instanţei să oblige pârâtul la plata cheltuielilor de judecatăꜜ⁾ ocazionate de acest proces.
ꜜ⁾Cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru, onorariile avocaţilor / experţilor/ specialiştilor/ sumele cuvenite martorilor/ cheltuielile de transport/ cheltuielile de cazare şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.
Depun prezenta cerere de chemare în judecată, înꜜ⁾..... exemplare.
ꜜ⁾ Cererea de chemare în judecată, precum și înscrisurile se vor depune în atâtea exemplare câte părţi sunt şi unul pentru instanţă, în conformitate cu art. 149-150 C. pr. civ., spre exemplu dacă în cauză e un pârât, cererea de chemare în judecată de depune în două exemplare, unul pentru instanță și două pentru comunicare pârâtului,
De asemenea, întotdeauna trebuie să aveți un exemplar pentru dvs. la momentul depunerii cererii, pentru confirmarea primirii de către instanța, întrucât, pe aceasta de depune data si ștampila instanței, dacă cererea s-a depus prin registratură sau se va adauga chitanța/talonul de confirmare - primire, de la Oficiul Postal.
În cazul în care părţile au un reprezentant comun sau partea figurează în mai multe calităţi, se vor depune într-un singur exemplar pentru comunicare şi unul pentru instanţă.
Anexez dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de….( se va calcula în conformitate cu dispoziţiile O.U.G. nr. 80/2013 vezi aici. În prezent, aceasta se determină prin raportarea unei cote cuprinse între 3 şi 5%, în funcţie de obiectul cererii, iar la valoarea masei partajabile se are în vedere doar activul masei partajabile, la care se adaugă o altă taxă, calculată la valoare, dacă se pretinde o cotă de contribuţie superioară. A se vedea prevederile art. 5 din O.U.G. nr. 80/2013).
Anexez procura în original /copie legalizată / copie legalizată de pe înscrisul doveditor al calităţii de reprezentant….( este opțională precizarea, respectiv procura se va depune atunci când cererea este formulată de către reprezentantul legal al reclamantului).
Data Semnăturaꜜ⁾
ꜜ⁾ Semnătura de pe cerere trebuie să fie olografă (scrisă de mână). Atenție: chiar dacă trimiteți cererea semnată prin email, instanța vă va pune în vedere prin citație să depuneți cererea în original semnată olograf (dacă nu doriți să vă prezentați la registratura instanței pentru a o depune, o puteți trimite prin poștă și se va atașa la dosar în momentul primirii), iar în cazul în care nu vă conformați acestei solicitări, se va anula cererea pentru lipsa semnăturii.
Domnului Preşedinte al Judecătoriei.....
Descarcă gratuit acest model apăsând butonul „ Descarcă”.
Pentru mai multe detalii privind partajul, vezi aici.