01.08.2022
Judecătoria…ꜜ⁾ (numele instanței - vezi aici harta instanțelor)
ꜜ⁾Conform art.118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr 195/ 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice (vezi aici), împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
Domnule Preşedinte,
Subsemnatulꜜ⁾ (nume, prenume) ......................., cu domiciliul în ........................., având codul numeric personal ........................., (dacă cererea se depune prin mandatar, reprezentant legal sau avocat, se precizează în plus „ prin ...................... nume, prenume”), formulez
ꜜ⁾ Poate avea calitatea de reclamant persoana care a săvârșit contravenția.
sau
Subscrisa (denumirea .....), prin reprezentant ꜜ⁾ (nume ....., prenume .....)/ prin consilier juridic (nume ....., prenume .....), cu sediul profesional în ....., formulăm
ꜜ⁾Conform art. 151 din Codul de procedură civilă (vezi aici):
(1) Când cererea este făcută prin mandatar, se va alătura procura în original sau în copie legalizată.
(2) Avocatul şi consilierul juridic vor depune împuternicirea lor, potrivit legii.
(3) Reprezentantul legal va alătura o copie legalizată de pe înscrisul doveditor al calităţii sale.
(4) Reprezentanţii persoanelor juridice de drept privat vor depune, în copie, un extras din registrul public în care este menţionată împuternicirea lor.
(5) Organul de conducere sau, după caz, reprezentantul desemnat al unei asociaţii, societăţi ori alte entităţi fără personalitate juridică, înfiinţată potrivit legii, va anexa, în copie legalizată, extrasul din actul care atestă dreptul său de reprezentare în justiţie.
în contradictoriu cu pârâtulꜜ⁾ (denumirea)…., cu sediul profesional în ....., formulez
ꜜ⁾ Precizați cine a emis procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei ( I.P.J…..).
PLÂNGERE CONTRAVENȚIONALĂ
împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria… nr…. , emis în data de …. de către Inspectoratul de Poliție (denumire) ….., solicitandu-vă ca prin hotărârea pe care o veți pronunța să dispuneți:
- înlocuirea sancțiunii amenzii aplicate cu sancțiunea avertismentului, respectiv restituirea amenzii achitate;
sau
- anularea procesului-verbal seria ……… nr. …………….. şi, pe cale de consecinţă:
În fapt, arăt că în data de…, ora…, în timp de conduceam autovehiculul cu nr…. am fost oprit de un echipaj de poliție..... în localitatea/zona….și am sancționat pentru faptul că …. În realitate …ꜜ⁾
ꜜ⁾ Se va prezenta situaţia de fapt, cu indicarea aspectelor esenţiale pentru soluţionarea cauzei, în raport de obiectul plângerii, respectiv se va arăta că faptele arătate în procesul-verbal nu corespund realităţii. De exemplu:
De asemenea, puteți să menționat faptul că, ținând cont de jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, beneficiați de prezumția de nevinovăție, iar procesul-verbal de contravenţie prin el însuşi, în lipsa unor probe temeinice din care să reiasă realitatea susţinerilor agentului constatator, nu poate înfrânge această prezumţie.
În drept, îmi întemeiez cererea pe dispoziţiile art.31-36 din O.G. nr 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor (vezi aici), art. 6 din Convenţia Europeana a Drepturilor Omului și art.118 din O.U.G. nr 195/ 2002 privind circulaţia pe drumurile publice (vezi aici).
În dovedire, solicit încuviinţarea probei cu:
1.înscrisuri.
În cadrul probei cu înscrisuri, depun următoarele înscrisuriꜜ⁾ ....., în copii certificate pentru conformitate cu originalul.
ꜜ⁾ Se vor enumera înscrisurile depuse, respectiv se va preciza denumirea acestora, numărul și data la care au fost emise (de exemplu: procesul-verbal de contavenție, cazierul judiciar).
Pe fiecare copie după vreun înscris pe care îl anexați prezentei plângeri scrieți, în josul paginii sau unde se poate și este vizibil, pe fiecare pagină, mențiunea „Conform cu originalul” și semnați lângă această mențiune. Acesta este modul în care certificați pentru conformitate cu originalul înscrisurile pe care doriți să le depuneți o dată cu plângerea.
De asemenea, puteți solicita instanței să pună în vedere pârâtului să depună la dosar actele care au stat la baza emiterii procesului-verbal de contravenție contestat, după caz:
Mai mult, puteți solicita instanței să emită o adresă, după caz:
2. probei testimoniale
În cadrul probei testimoniale, solicit citarea în calitate de martori a numiţilor (nume ..., prenume ...) ....., cu domiciliul în ... (adresa completă a martorilor : localitate, str., nr., bloc, scară, etaj, nr. ap.), pentru dovedirea celor expuse mai sus.
ꜜ⁾ În cazul în care nu cunoașteți adresa vreunui martor, puteți să solicitați instanței să emită o adresă către Evidența Persoanelor pentru ca aceștia din urmă să comunice datele privind domiciului martorului.
3. probei cu interogatoriul pârâtului
În cadrul acestei probe, solicit încuviințarea interogatoriului atașat prezentei plângeri.ꜜ⁾
ꜜ⁾ Conform art. 355 din Codul de procedură civilă, statul şi celelalte persoane juridice vor răspunde în scris la interogatoriul ce li se va comunica în prealabil, respectiv ce va fi atașat plângerii.
În acest sens, va trebui să formulați în scris întrebările la care doriți ca pârâtul să răspundă, lăsând spaţiu în dreptul fiecăreia întrucât răspunsurile la interogatoriu vor fi trecute pe aceeaşi foaie cu întrebările. ( de regulă întrebările se formulează astfel : „ Recunoașteți că …”, „ Este adevărat că …”, „ Apreciați că …” etc.).
d. probei cu expertiză judiciară în specialitatea .....
În cadrul probei cu expertiză în specialitatea ......, solicit încuviinţarea următoarelor obiectiveꜜ⁾ .....
ꜜ⁾Alegeți specialitatea în conformitate cu clasificarea prevăzută în Ordinul Ministerului justiției nr.199/C/2010 pentru aprobarea Nomenclatorului specializărilor expertizei tehnice judiciare - vezi aici - (de exemplu: expertiză tehnică judiciară în specialitatea „Autovehicule, circulație rutieră”)
Precizați obiectivele urmărite prin efectuarea raportului de expertiză (de exemplu, în cazul unui accident în care ați fost sancționat ca urmare a faptulului că ați schimbat direcția de mers pentru a pătrunde pe un drum lateral stânga fără să vă asigurați că în depășirea dvs. era angajat un alt autoturismul, în urma impactului rezultând avarierea celor două autoturisme. Puteți solicita ca expertul să stabilească că de fapt producerea accidentului a avut loc din cauza autoturismului ce a vrut să vă depășească întrucât nu s-a asigurat că poate efectua manevra de depășire în condiții de siguranță, neobservând că dvs. ați semnalizat deja intenția de schimbare a direcție în sensul virării spre un drum lateral stânga, împrejurare ce îl obliga pe cel intrat îndepășire să întrerupă depășirea).
Solicit judecarea cauzei, în lipsăꜜ⁾ în conformitate cu art. 411 alin. (1) pct. 2 din Codul de procedură civilă.
ꜜ⁾ Mențiunea este opțională. Dacă nu doriți să vă prezentați în instanță, conform art. 411 alin.1 pct.2 din Codul de procedură civilă, cauza se judecă și în absența dumneavoastră, dacă ați precizat în plângere faptul că doriți ca judecarea acesteia să se facă și în lipsă.
În conformitate cu art. 453 din Codul de procedură civilă, solicit instanţei să oblige pârâtul/pârâţii la plata cheltuielilor de judecatăꜜ⁾ ocazionate de acest proces.
ꜜ⁾Cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru, onorariile avocaţilor/ experţilor/ specialiştilor/ sumele cuvenite martorilor/ cheltuielile de transport/ cheltuielile de cazare şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.
Depun prezenta cerere de chemare în judecată, înꜜ⁾..... exemplare.
ꜜ⁾ Conform art.149 alin. 1 din Codul de procedură civilă „Când cererea urmează a fi comunicată, ea se va face în atâtea exemplare câte sunt necesare pentru comunicare, în afară de cazurile în care părţile au un reprezentant comun sau partea figurează în mai multe calităţi juridice, când se va face într-un singur exemplar. În toate cazurile este necesar şi un exemplar pentru instanţă.” ( de exemplu, dacă există un singur pârât, plângerea va fi întocmită în 3 exemplare, unul pentru pârât, unul pentru instanță și unul îl păstrați dumneavoastră, pentru că pe acest din urmă exemplar vă va pune lucrătorul de la registratura instanței o ștampilă cu numărul de înregistrare al plângerii).
Fiecare exemplar al plângerii va fi însoțit de copiile certificate după înscrisurile la care ați făcut referire mai sus.
Dacă nu doriți să vă deplasați la sediul instanței pentru a depune plângerea, aceasta din urmă poate fi transmisă:
Anexez prezentei plângeri dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum deꜜ⁾ ...
ꜜ⁾ Conform art. 19 din O.U.G nr. 80/ 26 iunie 2013 privind taxele judiciare de timbru taxa judiciară de timbru (vezi aici), „ În materie contravenţională, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, precum şi calea de atac împotriva hotărârii pronunţate se taxează cu 20 lei.”
Anexez prezentei plângeri procura în originalꜜ⁾. (dacă este cazul)
ꜜ⁾Dacă plângerea se face prin mandatarse anexează în plus și procura în original/copie legalizată.
Data Semnăturaꜜ⁾
ꜜ⁾ Semnătura de pe cerere trebuie să fie olografă (scrisă de mână). Atenție: chiar dacă trimiteți cererea semnată prin email, instanța vă poate pune în vedere prin citație să depuneți cererea în original semnată olograf (dacă nu doriți să vă prezentați la registratura instanței pentru a o depune, o puteți trimite prin poștă și se va atașa la dosar în momentul primirii), iar în cazul în care nu vă conformați acestei solicitări, se va anula cererea pentru lipsa semnăturii.
Domnului Preşedinte al Judecătoriei .....
Descarcă gratuit acest model apăsând butonul „Descarcă”.
Pentru mai multe detalii privind plângerea contravențională, vezi aici.